Muistan, kuinka keskustelin silloin kolmasluokkalaisen lapseni kanssa unelmien saavuttamisesta. Että unelmia kannattaa ja pitää olla, sillä ne motivoivat tekemään jotain mitä ei ehkä muuten tekisi. Lapsellani on haave, että hän voisi puhua Ruotsissa asuvien pikkuserkkujensa kanssa, jotka eivät puhu suomea. Tämän vuoksi hän otti vapaaehtoisen ruotsin koulussa opiskeltavaksi.

Onko tämä siis unelma vai tavoite, jonka saavuttamiseksi hän on aloittanut jo tekemään töitä? Unelma on mielestäni synonyymi sanalle tavoite. Tavoite on usein käytännönläheisempi ja mielletään usein helpommin saavutettavaksi. Unelma taas mielletään kaukana olevaksi, jonka toteutumiseen ei voi itse vaikuttaa. Tavoitteen eteen ollaan valmiita tekemään töitä ja tavoite mielletään ehkä jopa negatiiviseksi sanaksi. Unelma taas on jotain ihanaa, joka toteutuessaan tuo mukavamman ja helpomman elämän.

Entäpä jos käännätkin ajatuksiasi niin, että tavoitteistasi tulee unelmia? Oletko edelleen valmis tekemään töitä sen eteen? Onko unelman saavuttamiseksi mukavampi tehdä muutoksia ja ratkaisuja kuin tavoitteen saavuttamiseksi? Myös tavoitteidesi syyt kannattaa selvittää itselleen. Jos tavoitteesi on laihtua, ole rehellinen itsellesi ja kysy itseltäsi miksi? Muututko sinä ihmisenä jos laihdut? Mitä laihtuminen muuttaa elämässäsi?

Usein tavoite jää saavuttamatta juuri siksi, että syytä ei ole selvitetty, jolloin sinulle ei ole todellista motivaatiota tehdä töitä tavoitteesi saavuttamiseksi. Eikä ole mikään häpeä sanoa, että haluaa laihtua siksi, että voisi ostaa paremmin istuvia ja kauniita vaatteita. Jos se sinua parhaiten motivoi, niin pidä siitä kiinni. Jos taas aivan oikeasti haluat parantaa ruokavaliota, koska et voi nyt hyvin, on se sinun motivoiva syysi. Älä häpeä omia motivaation lähteitäsi. Koskaan.

Personal trainerina kysyn asiakkailtani aina tavoitteen ja sen jälkeen miksi? Monet häpeävät syitään ja peittelevät sen terveydellisiin syihin. Kymmenien kilojen ylipainon laihduttamisen syyksi kerrotaan diabeteksen pelko tai tulevien vuosien ongelmat. Työt aloitetaan, eikä mitään tapahdu. Ruokavalio ei muutu hiukkaakaan, liikuntaa on mahdotonta lisätä kalenteriin ja kilot pysyvät tiukasti kiinni kropassa. Keskustellessani asiakkaan kanssa on usein motivaatio kadoksissa. Mitä? Eikö diabetes ole tarpeeksi iso mörkö? Ei ole, jos sen uhka ei ole todellinen vielä. Todellinen motivaatio on useimmin kaunis vaate, vanha lempimekko tai ystävän ohimennen lausuma kommentti, mutta tätä ei kehdata käyttää motivaation lähteenä.

Minusta on aivan sama, mikä on motivaatiosi, kunhan sinulla on syy tehdä töitä tavoitteesi eteen. Oli nimittäin unelmasi tai tavoitteesi mikä tahansa, sen saavuttamiseksi pitää tehdä töitä. Unelmatkin ovat saavutettavissa, ja kun sinulla on unelma, teet jopa tiedostamattasi ratkaisuja jotka vievät sinua kohti unelmaasi. Jos taas sinulla ei ole tavoitteita eikä unelmia, ei sinulla ole suuntaa, jota kohti kulkea. Työ on mielekkäämpää, kun tiedät minkä eteen teet työtäsi. Treenaamiseen tulee suunnitelmallisuutta, kun tiedät miksi teet mitäkin treeniä. Lounasravintolan valikoimista tulee noukittua sinulle parhaat syötävät, kun tiedät miksi.

Meillä on Veli-Pekan kanssa unelma. Meillä on ikäeroa kahdeksan vuotta ja silti haluaisimme jäädä päätyöstämme eläkkeelle yhtäaikaa, vuonna 2030. Tällöin olemme molemmat vielä alle yleisen eläkeiän ja voisimme jatkaa Arjen Elinvoimaa eläkeajan työnä. Tähän unelmaan liittyy fyysinen, psyykkinen sekä talodellinen hyvinvointi eli haluamme eläkkeellä matkustella, liikkua monipuolisesti sekä tehdä töitä ilman ulkopuolisen asettamia aikarajoja ja sen aiheuttamaa stressiä. Tätä unelmaa kohti teemme jo nyt töitä päätyömme ohella, sillä pohjan tekemiseen ja uuden luomiseen menee aina eniten aikaa.

Usein tavoitteita ja unelmia on yhtä aikaa monia. Kun niitä tarkastelee lähemmin, ne usein kuitenkin linkittyvät yhteen ja kun teet töitä yhden eteen, asiat loksahtavat kohdilleen myös muiden tavoitteiden kohdalla. Näin saadaan tuntuma, että kaikki unelmat saavutetaan yhtä aikaa. Mitä sen jälkeen? No tietysti kohti uusia unelmia 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *