Onko teillä arkiruoka eri asia kuin terveellinen ruoka? Voiko tämän kääntää siis niin, että juhlaruoka on terveellistä ja arkiruoka mitä sattuu nakkimakkaraa? Niinhän se valitettavan monella on. Pelottavan monella arkiruoka ostetaan ja tehdään kiireessä ja vapaapäivinä sitten leikataan salaattiakin ”kun on kerrankin aikaa”. Ja samalla ihmetellään, että kun ruokavaliossa ei ole mitään pielessä, kun kerran syödään terveellisiäkin ruokia, niin miksi voidaan huonosti, sairastellaan, on ylipainoa…

Yksi suurin muutos hyvinvointisi eteen on terveellisen ruoan ja arkiruoan termien yhdistäminen. Ajatus siitä, että päivittäinen arkiruoka on se terveellinen ja vapaapäivinä ja juhlassa syödään sitten vähemmän terveellisiä herkkuja, on mullistanut monen hyvinvoinnin. Pieniä juttuja muuttamalla saadaan paljon aikaan.

Jokainen varmasti tietää kasvisten osalta suosituksen ”puoli kiloa päivässä”. Mutta kuinka moni niin oikeasti tekee? Tutkimusten mukaan aikuiset syövät keskimäärin vain 250g kasviksia päivässä! Puoli kiloa on kuitenkin oikeasti hyvin helppo toteuttaa ja päästä jopa reilusti yli suositusten. Kun jokaisella aterialla, eli 5-6 kertaa päivässä, syöt oman kämmenen kokoisen annoksen kasviksia, saat kokoon päivän aikana tuon minimimäärän. Tämä ei siis tarkoita viittä tomaattia päivässä, sillä onneksi kasviksien kirjo on huikea, etkä varmasti pääse kyllästymään. Ja kun kasviksiin lasketaan myös hedelmät ja marjat vihannesten lisäksi, on valikoima mahtava!

Kesän kynnyksellä päätös on helpoin tehdä, kun kotimaiset vihannekset ovat parhaimmillaan. Näin tapa on ehtinyt kesän aikana juurtua, ja talvella sitä on helppo pitää yllä. Mutta jos luet tätä talvella, älä suinkaan lannistu, sillä nykypäivänä talvellakin valikoimat ovat runsaat. Ja pakastimesta otetut kasvikse4t ovat aivan yhtä  hyviä kuin tuoreetkin! Suositukset muuten ovat minimimääriä, joten yli kannattaa syödä reilusti. Oikeasti liikkuva ihminen tarvitsee vähintään kilon päivässä, mutta tuolla minimimäärällä on hyvä lähteä liikkeelle. Joka päivä. Joka aterialla kourallinen kasviksia. Oikeastaan niin naurettavan helppoa, että sen voi tehdä jokainen. Ainakin kokeilemisen arvoinen juttu.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *