Mitä puhtaampaa ja luonnollisempaa ruokaa syöt, sen paremmin voit. Tämähän on jo useimmille tuttua, mutta usein kommenttina on perässä, että kun kasvikset ovat niin kalliita. Mitä??? Koska kasvikset ovat harvoin tarjouksessa ja mainokset pullistelevat tarjouksessa olevia hampurilaisia, pizzoja, valmisruokia ja herkkuja, niin tuohan se toki mielikuvan kasvisten kalleudesta.

Ruokalautasellinen kasviksia ei maksa paljon, etenkään jos seuraat satokautta. Satokauden ruokaa laittamalla saat useita hyötyjä; säästät rahaa, satokauden kasvikset ovat varmasti tuoreita ja maukkaita, vähennät ilmastonmuutosta, kun satoa saa kerätä luonnollisiin aikoihin eikä tarvitse tuoda toiselta puolelta maapalloa. Lisäksi vuoden kierto tuo myös vaihtelevuutta ruokapöytään. Kurjaahan on aina syödä kurkkua ja tomaattia muutamalla salaatinlehdellä.

Seuraavaksi kasvisten syöntiä selitellään usein sillä, ettei osata tehdä mitään kasviksista. Kannattaa kuitenkin opetella, vaikka tämä on vaatii useita epäonnistuneita kokeiluja, mutta tuottaa vielä useampia mahtavia makuelämyksiä. Kehitä itsellesi rohkeutta ja uskallusta maistaa uusia makuja. Lisää ennakkoluulottomuutta, avoimuutta ja positiivisuutta ruokalautasille. Päälle vielä ripaus sitkeyttä maistaa uutta makua useampaan kertaan.  Vaikeaa ei kuitenkaan ole kuin omien ennakkoluulojen karistaminen.

Nykyään reseptejä löytyy helposti netistä. Vegaaniliitolla on runsaasti puhtaasti vegaanisia ruokia, mutta sekasyöjillekin löytyy runsaasti herkullisia kasvislisukkeita. Ja jos siellä sattuu olemaan reseptissä jokin, mistä ei pidä, niin rohkeasti vain vaihtamaan kasvista. Auta armias, jos reseptissä on selleriä! Vaihtoon menee meillä. Ei resepti vaan selleri. Oman maun löytää vain kokeilemalla. Kaikesta ei voi eikä tarvitse pitää, mutta omia herkkuja ei löydä, jos ei edes kokeile. Esimerkiksi Valion, Raision tehtaiden, Yhteishyvän sekä Pirkan sivuilta löytyy helppoja arkiruokia.

Satokauden kasviksia löydät myös vinkkejä helposti, sillä sille on tehty oikein oma sivustokin, https://www.satokausikalenteri.fi/ ! Hakusanalla satokausi löytyy useita sivustoja, joissa on mitä maukkaimpia reseptejä tarjolla! Kaupassa käydessä kannattaa ehdottomasti seurata, mitä kauppiaat ovat panneet esille etualalle, sillä nämä kasvikset ovat usein halvimpia ja parhaimmillaan. Satokausikalenterin voi ladata puhelimeen ja lehtien reseptit suunnitellaan usein satokauden mukaan.

Ja vielä viimeinen vinkki; jos koet, että kasvisten valmistaminen ruoaksi on aikaa vievää tai hankalaa, kannattaa kokeilu muutamalla kasviksella ja valmistaa sitä pariksi päiväksi kerrallaan jo etukäteen. Esimerkiksi meidän perheen herkkua, uunikasviksia, valmistamme kerrallaan pellillisen, jotta siitä saa vähintään kahdeksi päiväksi vielä eväät. Tosin harvemmin saa, sillä niin hyvin pellillinen kasviksia uppoaa perheemme vatsoihin jo yhdellä ruokailulla!

Edes syksyllä tai keskellä talvea satokausi ei suinkaan ole loppu, vaan ehkä parhaimmillaan ja maukkaimmillaan. Syksyiset padat saavat tuoreet maut satokauden kasviksista, ihanat sienikastikkeet ja -keitot saavat aineksensa suoraan metsästä täysin ilmaiseksi ja esimerkiksi omenasta saa monia eri ruokiakin maustettua uudelleen. Talvella padat ja uuniruoat mehevöityvät juureksilla ja keväällä alkaakin kasvihuoneista tulvimaan kasviksia. Kesä onkin tuoreiden vesipitoisten kasvien sesonkiaikaa.

Satokautta seuraamalla saat helposti monipuolisuutta ruokavalioosi.

Tässäpä vielä Paulan aamupuuron resepti:

1-1,5 dl nestettä (vettä, mantelimaitoa, maitoa, jogurttia)
2-3dl marjoja (metsästä, pensaasta tai pakastimesta maun mukaan)
kourallinen babypinaattia
2 rkl (tai 30g) proteiinijauhetta (hamppu, riisi, hera, soija…)
1-2 rkl kaurahiutaleita
1 rkl pähkinöitä (cashew, manteli, saksanpähkinä…)
2 rkl siemeniä (pellava, kesäkurpitsa, unikko, auringonkukka…)
1 tuore taateli tai 15g tahinia.

Nämä kaikki tehosekoittimeen ja surauta sileäksi tai jätä mukaan pieniä sattumia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *