Moni aloittaa muutosprosessin innolla ja vauhdilla, oli kysymys sitten remontista, elintapojen muutoksesta tai työpaikan vaihdosta. Muutos itsessään on usein inspiroiva ja kohti uutta on yleensä mukava mennä. Miksi sitten prosessin jo alettua muutos onkin niin hankalaa?

Ihminen on tapojensa orja. Teet tiedostamattomia valintoja päivittäin tuhansia, kymmeniä jo ennen kuin pääset edes aamiaiselle. Nämä valinnat ovat pääosin rutiineja, opittuja toimintatapoja. Vai teetkö joka aamu erilaisen aamupalan? Entä missä järjestyksessä aamutoimet sujuvat? Yleensä samalla kaavalla, eikö vain? Kun tätä kaavaa yrittää rikkoa tai muuttaa, niin uudet tavat tuntuvat vääriltä, vaikka itse olet tehnyt päätöksen muuttaa niitä.

 

Elämäntaparemontin alussa on virtaa ja intoa, tuntuu että kaikki muutokset on hyvä tehdä heti kerralla. Näin kuitenkin harvoin kannattaa tehdä. Kannattakin ennemmin edetä hitaasti ja tehdä yksi muutos kerrallaan. Kun tämä yksi uusi tapa on opittu ja toimii päivittäisessä käytössä, on aika opetella seuraava. Yleensä yhden tavan oppimiseen menee noin viikko, vaikeampiin kuitenkin enintään kuukausi. Jos sinulla on monta pientä uutta tapaa opittavana, kannattaa ne opetella yksi kerrallaan. Yksi uusi tapa viikossa tarkoittaa 52 uutta tapaa vuoden aikana. Koska viimeksi olet opetellut näin monta uutta asiaa vuoden aikana?

 

Joskus elämä kuitenkin ohjaa tekemään useita muutoksia kerrallaan.Silloin kannattaakin tutuista ja turvallisista, hyväksi havaituista tavoista pitää kaksin käsin kiinni. Tämä auttaa muutosten myllerryksessä ja rauhoittaa rutiinit. Sillä tavoitteena on tottakai tehdä uusista tavoista rutiineja! Jos sinulla on muutto edessä, älä unohda viikottaisia treeejäsi tai ruokaremontin vuoksi ei kannata unohtaa kodinhoitoa. Askel kerrallaan rauhassa, niin muutoksista tulee pysyviä.

 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *