Nykypäivänä on hurjasti tietoa saatavilla, ja tieto myös tavoittaa ihmiset huomattavasti paremmin kuin ennen.
Lähes jokainen tietää kyllä miten syödä, ongelma onkin enemmän siinä, miten saada tieto käytäntöön ja muutettua käytäntö vielä tavaksi.

Ajatellaanpa asia toiselta kantilta. Harjaat hampaat päivittäin aamuin illoin, eikö vain? Oletko koskaan miettinyt miksi? Koska vanhemmat opettivat sinulle tavan lapsena ja hammaslääkäri suosittelee niin. Tiedät että se on suuhygienialle tärkein päivittäinen rutiini, joten teet sen sitä enempää ajattelematta. Jos sinulla on lapsia, tiedät, kuinka paljon tämän tavan opetteluun on käytetty aikaa, lahjontaa, uhkailua ja kiristystä kasvun eri vaiheissa. Välillä rutiinista on helppo pitää kiinni, välillä tuntuu, ettei millään ole mitään väliä, ei yhden kerran väliin jättäminen mitään haittaa. Kunnes heräät aamulla suu mädältä maistuen ja muistat taas tämän tärkeän rutiinin. Ja vaikka sinulla rutiini toimii, käyt silti säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa, eikö vain? Siellä tarkistetaan suun kunto ja paikataan vioittuneet kohdat.

Entäpä jos ajattelisit hyvinvoinnistasi samalla tavoin?
Todennäköisesti jo tiedostat omat sudenkuoppasi (ja ei, se ei ole se viikoittainen suklaa, vaan se päivittäinen rutiinin puute), joten tee päätös ja muuta toimintatapaasi. Muuta ruokarytmisi säännölliseksi, lisää kasviksia ruokavalioon, syö kohtuudella kaikkea. Nuku tarpeeksi. Lisää liikuntaa kohtuudella. Muuta ajattelutapaasi ja tee toiminnasta rutiinia. Älä muuta kaikkea kerralla, vaan tärkeimmät ensin. Muut tulevat sen mukana. Alkuun se vie aikaa ja tuntuu ettet mitään muuta ajattelekaan. Nopeasti toiminta muuttuu tavaksi ja sinun ei tarvitse keskittyä enää niin paljon itse tavan luomiseen, vain ylläpitämiseen. Älä lyö hanskoja tiskiin epäonnistumisten tai lipsahdusten vuoksi, vaan tee päätös uudelleen. Heti. Ja kun tarvitset apua, pyydä sitä. Hyvä auttaja, oli se sitten personal trainer, ravintoterapeutti tai lääkäri, ei lyö sinulle listaa eteen, että tee nämä ja tässä järjestyksessä, vaan juttelee kanssasi ja antaa juuri sinulle sopivat työkalut, joilla SINÄ saavutat tavoitteesi. Työ pitää sinun silti tehdä itse. Kukaan ei voi muuttaa sinua, sinä itse teet muutoksen.

 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *