Hyvinvointiin kuuluu liikunnan, ravinnon ja unen lisäksi myös monen monituista asiaa. Oma itsetunto on yksi tärkeimmistä. Kun olet varma itsestäsi ja toimistasi, annat itsellesi armoa sekä hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet, voit hyvin.

Tähän tilanteeseen päästään, kun elämänrytmisi on tasapainossa; sopivasti liikuntaa, terveellistä ja monipuolista ravintoa sekä riittävästi unta. Nämä kolme tukevat sinua olemaan se kuka olet. Kun kehossa ei ole ylimääräistä stressiä, voi mielikin paremmin. Rutiinit helpottavat huomattavasti, vaikka ne ehkä joskus tuntuvatkin turhilta. Rutiinit tuovat turvaa, joskus voivat jopa aiheuttaa stressiäkin, mutta pääosin pitkällä aikavälillä keho ja mieli kiittävät rutiineista. Joskus toki rutiineita on tarpeen ravistella, etenkin niiden aiheuttaessa pahoinvointia hyvinvoinnin sijaan.

Kehoon voi kerääntyä stressiä, vaikka mielessä ei stressiä olekaan. Jos tuo kolmikko, liikunta-ravinto-uni, ei ole balanssissa keho stressaantuu. Ja tätä kautta mieli reagoi ja voit huonommin, veikka et ehkä edes elä stressaavaa aikaa. Näitä voi mitata erilaisin keinoin, kuten esimerkiksi uusimmilla sykemittareilla tai ammatttilaisten haastatteluilla. tämän hetken helpoin ja luotettavin keino on kuitenkin FirstBeat, jonka avulla voidaan mitata tätä balanssia tieteellisin keinoin. FirstBeat on sydämen sykevälimittausta, joka kertoo kehosi stressitilaa, palautumista ja unen laatua. Samalla saadaan myös tietoa, onko liikuntasi kehittävää, stressavaa vai palauttavaa.

Laihduttaja on oiva esimerkki ihmisen mielen ja kehon yhtenäisyydestä. Lähes kaikista huokuu huono itsetunto ennen muutospäätöstä; katsekontaktia on vaikea saada, elämässä on monta asiaa jotka ”vain täytyy hyväksyä”, ryhti on huono ja ihminen on herkkä vaipumaan alakuloon ja usein purskahtaa jopa itkuun. Kun laihduttaja lähtee korjaamaan asia kerrallaan elämäntapoja, on muutos lähes kaikissa hurja. Ihan ensin syntyy luottamus siihen, että voi voida paremmin. Kun hyvän ravinnon tuoma hyvä olo vahvistuu ja keho alkaa reagoimaan voimalla koko ajan paremmin, on mielikin valmiimpi ottamaan vastaan muitakin elämäntapamuutoksia. Samalla oma itsetunto kasvaa, kun saa onnistumisia, pienempiä ja isompia, jatkuvasti.

Onnistumisten ja muutosten myötä itsetunto kasvaa ja voit koko ajan paremmin. Keho ja mieli kulkevat aina käsi kädessä, pidä siis niistä molemmista huolta. Päivittäin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *