Keho saa tankattua D3-vitamiini (kolekalsiferoli) varastonsa taas kuntoon, kesäisin kun aurinko paistaa sillä ihmisen elimistö kykenee tuottamaan D3-vitamiinia vain silloin, kun iho altistuu säännöllisesti ja riittävän suuressa määrin auringonvalolle. Tämä johtuu siitä, että auringon sisältämä ultraviolettisäteily saa ihon tuottamaan kalsitrioli-hormonin esiastetta. D-vitamiini ei ole itseasiassa edes vitamiini, vaan rasvaliukoinen kalsitrioli-hormonin esiaste. Kehohan ei pysty tuottamaan itse mitään vitamiinia, vaan niitä on saatava ravinnosta, joten D-vitamiini on tässä poikkeus.

Harmillisesti kuitenkin Suomessa aurinko näyttäytyy hurjan lyhyen ajan päivässä suurimman osan vuodesta, joten vaikka rasvaliukoinen D-vitamiini varastoituukin kehoon, ei kesän aikana nautitut auringonsäteet riitä kevätflunssien aikakauteen asti. Useiden tutkimusten mukaan D-vitamiinin vaje on yhteydessä ylähengitysteiden tulehduksiin sekä jopa keuhkokuumeeseen, vaikka sen tärkein tehtävä onkin ylläpitää kalsium- ja fosfaattitasapainoa. Lisäksi D-vitamiinia tarvitaan luun ja hampaiden muodostumisessa. Pitkien pimeiden kuukausien vuoksi ei kannata jättää D-vitamiinin saantia auringon varaan, vaan varmistaa ruokavaliolla ja tarvittaessa ravintolisällä sen saanti. D-vitamiini ravintolisänä on ainoa, mitä itse suosittelen suoraan kaikille, ja nimenomaan D3 – muodossa, sillä ruoasta saatu D-vitamiini imeytyy noin 50%, ravintolisänä tehokkaammin. Kuinka suurina annoksina D-vitamiinia sitten tulisi ottaa, siitä keskustellaan jatkuvasti monella eri taholla. Tämä on kuitenkin hyvinkin yksilöllistä ja D-vitamiinitasot kannattaakin tarkistuttaa 1-2 vuoden välein. D-vitamiinin liikasaanti on nimittäin aivan yhtä vaarallista kuin sen liian vähäinen saanti.

 

D-vitamiinia saa ravinnosta parhaiten rasvaisista kaloista. Nykyään maitotuotteisiin lisätään D-vitamiinia, joten runsaasti maitotuotteita käyttävä saa D-vitamiinia myös niistä. Poikkeuksena luomutuotteet, joihin ei ole lisätty mitään. Jos syöt näitä vähän tai et lainkaan, kannattaa ottaa suurempia annoksia ravintolisänä. Mutta jos syöt suositusten mukaiset 2-3 annosta erilaisia rasvaisia kaloja viikoittain ja ruokavalioosi kuuluu D-vitaminoidut maitotuotteet ja lisäksi ulkoilet paljon, voit pysyä talvikausinakin maltillisissa saantimäärissä myös ravintolisien kanssa. Kannattaa vähän lukea purkkien kylkiä, mihin on lisätty D-vitamiinia, jotta et syö turhaan päällekkäin useita lisiä.

D-vitamiini on myrkyllinen suurina annoksina, joten ohjeellinen suurin hyväksyttävä päiväsaanti aikuisille on 50 µg päivässä. Lapsille turvallisen päiväsaannin raja on 25 µg päivässä. Vaikka käytännössä sairaalahoitoa vaativat haitalliset yliannostukset ovat erittäin harvinaisia, on lähipiirissämmekin tapauksia, joilla oudot oireet todettiin lopulta D-vitamiinin liikasaanniksi. Tämä on valitettavasti yleistynyt, kun monenlaista tietoutta on helposti saatavilla ja on vaikea erotella, mikä on tutkittua tietoa. Lisäksi pitää muistaa jälleen yksilöllisyys; naapurin D-vitamiinitarve voi olla huomattavasti suurempi hänen geeniperimänsä, ruokavalionsa ja päivittäisten elintapojensa vuoksi. Missään nimessä ei kannata ottaa kymmenkertaisia määriä D-vitamiinia suosituksiin nähden vain siksi, että naapurin Pirjokin syö.

D-vitamiinin liikasaanti aiheuttaa hyperkalsemiaa tehostamalla kalsiumin imeytymistä ohutsuolesta ja mobilisaatiota luustosta. Tämän vuoksi kalsiumtasapaino järkkyy, joka lopulta aiheuttaa sen, että kalsium ja fosfaatti kiteytyvät pehmytkudoksiin, erityisesti sydämeen, munuaisiin sekä hengitys- ja verenkiertoelimiin, mutta myös muihin elimiin.
Ihon tuottama luonnollinen D3-vitamiini (kolekalsiferoli) aiheuttaa hyperkalsemiaa vasta erittäin suurina annoksina (yli 500 mikrog/vrk jatkuvasti), jotka suurentavat veren kalsidiolin tasolle yli 500 nmol/l. Tämän tiedon perusteella viranomaiset ovat asettaneet D-vitamiinin turvallisen päiväsaannin ylärajaksi 100 mikrog/vrk.
D-vitamiinimyrkytyksen oireet ovat mm. ruokahaluttomuus, pahoinvointi, ruoansulatuskanavan oireet, päänsärky ja jano. Myrkytyksen edetessä tulee tajunnan häiriöt ja jopa kuolema. D-vitamiinimyrkytystä on oireidensa vuoksi vaikea havaita, joten siksi kannattaakin ennemmin pysyä suositusten mukaisissa annoksissa kuin ottamaan varmuuden vuoksi ylimääräistä.

D-vitamiinin puute taas puolestaan aiheuttavat erityisesti lapsilla riisitautia, sillä D-vitamiinin puutoksen vuoksi kalsium ja fosfaatti eivät pysty imeytymään. Tämän vuoksi neuvolassa suositellaan annettavaksi kaikille alle 2-vuotiaille D-vitamiinia ravintolisänä ja kyseinen sairaus onkin nykyään hyvin harvinainen.
Aikuisilla D-vitamiinin puute on ollut melko harvinaista. Se aiheuttaa luun pehmenemistä eli osteomalasiaa.

D-vitamiinista on runsaasti hyötyä, joten myrkytyksen pelossa sitä ei kuitenkaan kannata vältellä.
Useissa hoitotutkimuksissa D-vitamiinin lisäanto (20–25 mikrog/vrk) esti ikääntyneiden luiden haurastumista (osteoporoosia) ja siihen liittyviä luunmurtumia, mutta suositusten mukaisella annoksella 10 mikrog/vrk ei ollut vaikutusta. Tämän lisäksi D-vitamiinin puutos on yhdistetty lukuisiin eri sairauksiin, kuten infektioihin, diabetekseen, syöpään, verenkiertotauteihin ja hermoston rappeumatauteihin. Psoriaasin ihomuutoksiin käytetään valohoitoa, ja osin tähän tietoon perustuen psoriaasin hoidossa on jo pitkään ollut aktiivista D-vitamiinia sisältävä voide.

 

D-vitamiinin terveysvaikutuksista ei vielä ole varmastikaan ole kaikkea tutkittu ja on ilmeistä, että luusto ei ole ainoa D-vitamiinin säätelykohde. Ainakin 300 geeniä lähes kaikissa elimistön kudoksissa muuttaa ilmentymistään D-vitamiinin vaikutuksesta. Tiedetään esimerkiksi, että D-vitamiini vähentää verenpainetta kohottavan reniinin tuotantoa, mikä on sopusoinnussa väestötutkimusten havaintojen kanssa.

Omaa terveyttään turvaavan on hyvä pyrkiä kalsidiolin tasoon yli 75 nmol/l, joka tiedetään tarpeelliseksi luuston terveyden kannalta. Taso yli 100 nmol/l saattaa tarjota muitakin terveyshyötyjä, eikä siitä todennäköisesti ole haittaa, koska samaan kalsidiolin pitoisuuteen pääsee olemalla usein auringossa.

Menikö yli ymmärryksen? Ei hätää; ulkoile ja liiku runsaasti, syö kalaa ja mahdollisuuksien mukaan D-vitaminoituja maitotuotteita. Tämän lisäksi käytä ainakin lokakuusta maaliskuuhun D-vitamiinilisää. Näin varmistat D-vitamiinin antamat terveyshyödyt.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *