Kiireisessä arjessa stressi voi aiheutua monella tapaa, yksi tapa on arjen aikasyöpöt. Poistamalla ne, poistuvat myös kiire ja stressi, jolloin sinun ei tarvitse enää ottaa itseäsi niskasta
kiinni tehdäksesi haluamiasi asoita, sillä nyt sinulla on helpompi tehdä asiat, joihin ei ennen ollut aikaa. Uusi vuosi, kevät ja syksy ovat monelle aikaa, jolloin aloitetaan uudet harrastukset uudella innolla. Samalla useimmat kuitenkin ihmettelevät, että millä ihmeen ajalla? Meiltä kysellään jatkuvasti, että miten ehdimme tekemään kaiken sen, mitä teemme. Molemmat harrastamme, teemme pitkiä työpäiviä ja käymme tanssileireillä, silti meillä on aikaa toisillemme vaikka asumme toistaiseksi 150km päässä toisistamme ja Paula on alaikäisen, kilpaurheilua harrastavan lapsen yksinhuoltaja.

Oletko koskaan miettinyt kuinka paljon sinulta menee viikossa aikaa television katseluun? Someen? Ruoan hankkimiseen, laittoon ja syömiseen? Sähköpostien tarkastamiseen ja
vastaamiseen työajan ulkopuolella? Muihin työasioihin työajan ulkopuolella? Useimmilla meistä on jokin ”aikasyöppö” elämässään, joka todella vie turhaa aikaa, mutta sen muuttaminen tuntuu työläältä tai jopa mahdottomalta. Tämä aikasyöppö kuitenkin vie aikaasi siltä tärkeimmältä; omasta hyvinvoinnista. Sinun ei itse asiassa tarvitse edes ottaa itseäsi niskasta kiinni, vaan yksinkertaisesti järjestää ajankäyttösi toisin.

Ja kyllä, näin VOI tehdä. Helpoin tapa on käyttää hieman aikaa ja piirtää ympyrä. Merkitse ympyrään vuorokauden 24 lohkoa ja väritä tai merkitse muutoin siitä palasia sen mukaan, mikä vie aikaasi. Älä unohda unta ja työpäivää. Yhden lohkon voi myös jakaa vielä pienempiin osiin, jolloin saat lyhyempia aikajaksoja merkittäväksesi. Tämän jälkeen tee uusi ympyrä. Ota siitä ”pakolliset lohkot” pois. Eli uni, syöminen, työ. Huomaat, että sinulle jää monta lohkoa käyttöösi. Nyt mieti, mitä niillä haluat tehdä. Jos merkitset lohkot samoin kuin edellisessä ympyrässä, on sinulla todella hieno tilanne. Harvoin näin kuitenkaan on. Mieti siis, mitä siirrät edellisestä ympyrästä uuteen. Nyt sinulla on tavoite, valmis suunnitelma miten haluat aikaasi käyttää.

Mikä enää sinua estäisi toimimasta näin? Ympyrät auttavat sinua hahmottamaan nykyistä ajankäyttöäsi, ja helpottamaan kiireitäsi. Meillä ei seisota hellan ääressä kummassakaan kodissa päivittäin, vaan teemme isot annokset ruokaa, pakastamme sitä ja otamme seuraavalla viikolla evääksi. Myös pyykkihuolto tapahtuu jommassa kummassa kodissa viikonlopun aikana isossa pesukoneessa, jolloin säästyy aikaa sekä vettä. Meillä ei myöskään istuta somettamassa tuntitolkulla ja sähköposteihin vastataan sille varatulla ajalla. Meillä molemmilla on myös työpuhelin, jonka suljemme lomilla ja usein myös viikonloppuisin. Tai ainakin se on vähintään äänettömällä.

 

 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *